Home » Vanderhenst

Vanderhenst

Advertenties

René Vanderhenst heeft in de jaren 1990 een aantal boekjes geschreven over het Pelt van vroeger. Het eerste boekje had heel wat succes en daarna zijn er nog twee anderen gevolgd. Ieder van die boekjes krijgt op deze webstek een aantal pagina’s met de verhalen van vroeger. Wie weet herken je nog mensen van vroeger erin… en anders hoor je maar eens bij je ouders of grootouders. De boekjes dragen de titels :

 

We laten René Vanderhenst zich hieronder even voorstellen.

oudersVanderhenstIk ben het nakomertje uit het huisgezin van (zo staat het geschreven in de bevolkingsregisters van Overpelt) Joseph Vanderhenst en Catharina Helena Poelmans, op zich Pelters “Zjef en Katerliejn”. Of het aan de vreugde om het einde van WO I of aan de verbeterde levensomstandigheden lag weet ik niet, maar ik werd geboren in september 1919, tien maanden na de Wapenstilstand. Ik groeide op tussen mijn oudere broers Tjeu, Zjang, Herrie en mijn zusters Lies en Mia, in het ouderlijk huis in de buurt “het Dorp”. Mijn ouders waren geboren en getogen Peltenaren; echte “Pèlterblaozen” zoals die van Neerpelt zeggen.

Ik bracht mijn kinderjaren door midden tussen de twee wereldoorlogen, een tijd die de wonden van oorlog I heelde, een tijd van opgang naar modernisering en welstand, waar in de verte de Vlaamse Leeuw nog schuchter brulde op Belgisch gebied.

Ik bracht mijn kinderjaren door midden tussen de twee wereldoorlogen, een tijd die de wonden van oorlog I heelde, een tijd van opgang naar modernisering en welstand, waar in de verte de Vlaamse Leeuw nog schuchter brulde op Belgisch gebied.
Ik wil trachten in de volgende bladzijden mijn buurt, mijn leefwereld, te beschrijven. Het was de buurt van Jandoor Hendriks, de “peetvader”, van de Kenissen, die van Govert en de Vanderhensten, van Toon Lehaen, Henri Leen en Waard Coninx, van Katje van Sus en Mieke Flup, van Vanhoof, dokter Jan en vele anderen.
Met weemoed denk ik aan de tijd van toen en aan mijn jeugdvrienden die als mooie en blijde bloemen voortleven in mijn herinneringen:
Zjef en Herrie van de Smeed,
Eduaar van de lange kommies en Reneeke Branders,
Franswa Vanhoof, Sjel van Thijs Lemmens en Pierre Verjans,
de broers Lowieke, Jan en Jos van bakker Sleurs,
Toon van den ontvenger en Zjaak van den dokter,
Charel van Lowie van ’t Menneke,
Zjefke van Plien Tuyaers, Lewie van de Trap en … alle Peltenaren van meer dan zeventig jaar.
Het aantal der oude Peltenaren die het Pelt van het jaar dertig gekend hebben wordt steeds kleiner en… ik tracht met dit bundeltje de “herinnering aan het verleden” te bewaren.
René Vanderhenst, Overpelt, 5 maart 1993

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: